Over mij

Mijn foto
hallo ik ben stijn en dit is mijn blog

dinsdag 8 maart 2011

Portfolio: Internationale Vrouwendag


Oor spronkelijk is 8 maart een herdenking van de eerste staking van vrouwen in het jaar 1908 in New York. Deze staking kwam erdoor de slechte werkomstandigheden in de textielindustrie.
Deze staking was de ontsteking van een lont die nog steeds niet is opgebrand.
Maar er zijn niet alleen stakingen voor werkomstandigheden maar ook voor mishandelingen dit is een voorbeeld van een vrouw die niet wordt begraven en sterft op een afschuwelijk manier.
8maart
De jonge Zahra werd gearresteerd door de Islamitische Wacht, verkracht en vermoord. Duizenden vrouwen ondergingen de voorbije 28 jaar hetzelfde in de Iraanse gevangenissen.
 In 1911 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. Deze datum werd echter niet overal aangehouden. In Nederland werd de eerste Vrouwendag gevierd op 12 maart 1912.

Portfolio: Dialecten

Wie spreekt vandaag de dag nog AN (Algemeen Nederlands)?
Zo goed als niemand men noemt het nu Algemeen Vlaams ofwel Verkavelingvlaams. Algemeen Vlaams is een tussentaal die onstaan is door de verschillende dialecten in ons kleine landje Belgie. In ons land hebben we ook niet alleen dialecten volgens provincies maar ook nog eens verschillen in regio's. Bijvoorbeeld ik woon in Ieper en tegen een deken zeggen wij: a sarze. In de stad Poperinge dat 5minuten van Ieper ligt zeggen ze tegen een deken: een eierdong. Dialecten mogen nooit verdwijnen, het siert een stad als die stad zijn eigen dialect heeft. Moest een dialect verdwijnen, verdwijnt ook een groot deel van de historisch onstaan van de stad. Voor Nederlands moeten wij een dialectenonderzoek doen waarin we 20 foto's moeten plaatsen en vragen aan de mensen van onze eigen streek, wat bij mij Ieper is, wat er op de foto staat in het Iepers. Voor het moment blijkt uit het onderzoek dat in onze streek de meeste mensen nog het Iepers zeer goed onder de knie hebben.
Dit zijn verschillende voorbeelden van verschillende dialecten:




bron: http://www.mijnwoordenboek.nl/dialect-vertaler.php

Artefact

Wij zijn met de 5de en 6de jaars topsport op donderdag 17 februari het Artefact gaan bezichtigen.
Elke leerling moest een kunstwerk uitkiezen en het voorstellen en bespreken op het Artefact-festival.
Ik had het kunstwerk van Julius Von bismarck en Benjamin Maus gekozen.
Het kunstwerk noemt Perpetual Storytelling Apparatus :
Het is een automatisch computergestuurde tekenmachine die een verhaal illustreert die nooit ten einde loopt. Dit doet hij door middel van patenttekeningen. Er bestaan 22miljoen trefwoorden en refenties deze woorden linkt hij met reeds 7,5 miljoen bekende patenten.
De werkwijze van de machine gaat als volgt:
1 De computer gaat opzoek naar een verhaal en download dit verhaal
2 Omdat er geen patenten bestaan voor woordjes als de, het, en, of, ... verwijdert de computer eerst deze      woorden
3 Met de resterende woorden zoekt de computer patenten op die gelinkt zijn aan deze woorden
4 Als de computer de patenten heeft gevonden en upgeload in het geheugen begint de tekenmachine deze te tekenen.
5 Door de referenties binnen de patenten is het makelijk om over te schakelen van het ene naar het andere verhaal.


Zelf vond ik het een interessant kunstwerk omdat ingewikkeld is om van het ene verhaal in het andere te verspringen en deze machine doet dit alsof het niks is.

bron: http://www.artefact-festival.be/programma/detail/58364